Дома Македонски спорт Формула Студент – Студентски проект

Формула Студент – Студентски проект

Формула Студент е едукативен инженерски натпревар кој има за цел да развие претприемнички и иновативни млади инженери. Се смета за еден од најафирмираните едукативни натпревари за мотоспорт во светот. Универзитетските студенти формираат тимови за да дизајнираат, изградат, тестираат и да се тркаат со мали тркачки автомобил во стил на формула.

Овие тимови често се состојат од студенти од различни инженерски дисциплини, вклучувајќи машинско, електро и софтверско инженерство. Предизвикот не е само да се направи брз болид, туку се фокусира и на дизајнот, инженерството и издржливоста на автомобилот. Натпреварот бара од студентите да испорачаат сеопфатен пакет кој вклучува дизајн, перформанси и финансиско планирање. Натпреварот обично се состои од статични и динамични настани. Статичните настани може да вклучуваат презентации на дизајн, анализа на трошоците и деловни презентации, каде тимовите го прикажуваат својот проект на потенцијални инвеститори.


Кој ќе биде новиот шампион, Сити или Арсенал? ↓↓↓


Динамичните настани обично го вклучуваат самиот автомобил, вклучувајќи забрзување, лизгање, автокрос, економичност на гориво и тестови на издржливост. Формула Студентските настани се одржуваат ширум светот, при кои најреномирани се во земји како Британија, Германија, САД и Австралија. Овие настани често се поддржани од автомобилската и мотоспортската индустрија. Многу професионалци од автомобилската и мотоспортската индустрија се вклучени во Формула Студент, обезбедувајќи менторство на тимовите и се дел од комисијата за оценување на натпреварот.

Ова им дава на студентите вредна можност да се поврзат и да учат од искусни инженери. Формула Студентот е високо ценет поради неговото инженерско искуство во реалниот свет. Тој им нуди на студентите практично искуство во дизајнот, инженерството, тимската работа, менаџментот и финансиите, од кои сите се многу корисни за нивните идни кариери. Генерално, Формула Студент е повеќе од само натпреварување на трки со автомобили; тоа е платформа за студентите по инженерство да го применат своето знаење во практична и конкурентна средина, подготвувајќи ги за идните кариери во инженерството и технологијата.

За тимот:

Тимот MES Racing, е посветен и страстен тим составен од 20 студенти од Машинскиот, Факултетот за електротехника и информациски технологии и Економскиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј – УКИМ. Ние сме неизмерно горди што го претставуваме УКИМ како единствен Формула Студент тим поддржан од нашата ценета институција. Со нашето знаење, нашата цел е да го создадеме првиот македонски тркачки автомобил во стил на формула од мали размери, покажувајќи ја инженерската моќ на нашата земја на меѓународната сцена. Со изградбата на овој автомобил, имаме за цел да ги поставиме темелите за идните генерации, обезбедувајќи им солиден проект на кој ќе работат и напредуваат. Ние силно веруваме во промовирање на различноста и инклузивноста, особено преку вклучување на жените во мотоспортот и инженерството. Одржливоста е уште еден фундаментален аспект на нашиот проект и ние даваме приоритет на повторна употреба на делови и минимизирање на отпадот преку рециклирање. Дополнително, ја нагласуваме нашата еколошка одговорност со користење на еколошко гориво како што е E85. Преку овие цели, се стремиме да оставиме трајно влијание врз заедницата на моторспортот, образованието и животната средина.

Нашата цел за годинава е да се натпреваруваме во Хрватска со болид кој има погон на согорување од моторцикл, конкретно Yamaha Fazer, кој треба да го интегрираме во болидот, а притоа да ги исполнува сите зададени регулации. Од 3-тата година па натаму, во план е да се започне и со изградба на електричен болид, кој би има способност за автономно да вози.

Исто така, за цел имаме да организираме и јавни едукативни натпревари, како што беше организиран тридневен натпревар каде натпреварувачите беа предизвикани да го истражат и иновираат аеродинамичниот дизајн на болидот, според регулациите, со цел да ги подобрат перформансите на возилото. Ова вклучува примена на принципите на аеродинамика за да се намали отпорот на воздухот и да се подобри агилноста и стабилноста на автомобилот. На натпреварот можеа да се пријават средношколци од четврта година и студенти на државни и приватни универзитети кои се љубители на Формула 1 кои беа поделени во три тима. Натпреварот доби поддршка и од врвниот македонски возач во мотоспортот Игор Стефановски- Иџе, кој достигна слава во светски рамки.

Коментари
Прочитајте поврзани статии
Load More In Македонски спорт

Проверете

Огромна чест: Евгениј Поп Ацев примен во меѓународната „Куќа на славните“!

Maкедонскиот пливачки маратонец, Евгениј Поп Ацев викендов на 18-ти мај доби големо призна…